oorzaken van slijm bij ontlasting

Slijm bij ontlasting komt regelmatig voor bij bepaalde darmaandoeningen zoals: prikkelbare darm syndroom (PDS) en colitis ulcerosa (een vorm van inflammatoire darmziekte). Slijm is een normale onderdeel van gezonde ontlasting, maar normaal gesproken komt slechts een kleine hoeveelheid slijm bij ontlasting voor. Meestal is het zo weinig dat het niet gezien kan worden in de ontlasting met het blote oog. Zichtbaar slijm in de ontlasting duidt vaak op een probleem. Zichtbaar slijm bij ontlasting kan worden veroorzaakt door een bacteriële infectie, een anale kloof, een darmobstructie, of de ziekte van Crohn (dit is een tweede vorm van inflammatoire darmziekte).

Slijm is helder, wit of geel met de consistentie van gelei. Het wordt geproduceerd door het slijmvlies van de dikke darm. Slijm wordt ook geproduceerd door andere organen in het lichaam, zoals de longen, waar het helpt bij het opvangen van stof dat wordt ingeademd. In de darmen helpt het slijmlaag de darmen beschermen. Het werkt als een glijmiddel om ontlasting gemakkelijk te laten passeren. Slijm in de ontlasting is niet slecht op zich, maar het kan een symptoom zijn van een ziekte of aandoening die mogelijk behandeld moet worden.

Mensen die nooit zijn gediagnosticeerd met een darmaandoening waarbij extra slijm bij ontlasting kan worden beschouwd als normale symptoom, moeten een arts zien. Dit geldt vooral indien het slijm wordt vergezeld door andere symptomen zoals diarree, buikpijn, obstipatie, of braken.

Top 5 oorzaken van slijm bij ontlasting:

Darmparasieten

Prikkelbaar darm syndroom (PDS)

Candida in de darmen

Ziekte van Crohn
darm Obstructies
colitis Ulcerosa

Bij mensen met colitis ulcerosa wordt het slijmvlies van de dikke darm ontstoken. Het slijmvlies ontwikkelt kleine wondjes, of zweren, die ‘ulcera’ worden genoemd. Deze zweren bloeden en produceren pus en soms ook slijm. Er kan zo veel slijm bij ontlasting zijn dat het met blote oog kan worden gezien in de stoelgang.

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Bij sommige mensen met PDS wordt slijmproductie verhoogd door het slijmvlies van de darm. De extra slijm is zichtbaar in de ontlasting. Slijm wordt vaker geassocieerd met de soort van PDS dat chronische diarree veroorzaakt dan met de soort van PDS dat obstipatie veroorzaakt. Lees hier verder over het prikkelbare darm syndroom.

Ziekte van Crohn

Slijm bij ontlasting komt minder vaak voor bij mensen met de ziekte van Crohn. Indien er slijm in de ontlasting is van een persoon die lijdt aan de ziekte van Crohn, kan het worden geassocieerd met de ontwikkeling van een anale fissuur.

Bacteriële infecties

Bacteriële infecties die slijm bij ontlasting veroorzaken zijn o.a. infecties met Campylobacter, Salmonella, Shigella en Yersinia. Een bacteriële infectie veroorzaakt ook andere symptomen zoals diarree, koorts en buikkrampen. Sommige bacteriële infecties gaan vanzelf over zonder behandeling. In sommige gevallen kunnen bacteriële infecties ernstig zijn en behandeling met antibiotica vereisen. Bij verdenking van een bacteriële infectie, vooral na een reis in het buitenland of voedselvergiftiging, neem contact op met uw arts.

Darmobstructie

Een darmobstructie veroorzaakt een aantal symptomen. Voorbeelden zijn constipatie, ernstige krampen, een opgeblazen buik, braken en de slijm bij ontlasting. Een darmobstructie kan worden veroorzaakt door veel verschillende mogelijke oorzaken. Obstructies worden meestal in het ziekenhuis behandeld. Soms is een operatie nodig om de obstructie te verwijderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *